deneme

Çocuk istismarına hayır!

İklim değişikliğinde geri dönülemez eşikteyiz!

İklim değişikliğinde geri dönülemez eşikteyiz!
9 Mayıs 2013, geleceğimiz için tarihi bir gündü. O gün, atmosferdeki karbon salınımı en yüksek düzey olan 400 ppm'e yaklaştığı duyurulmuştu!


9 Mayıs günü, atmosferdeki sera gazı düzeylerini ölçümleyen Mauna Loa Gözlem İstasyonundan gelen haberde atmosferdeki karbondioksit seviyesi, son 800.000 yıldır gelmediği bir düzeye erişti: Şu an milyonda 400 parçacık seviyesi aşıldı. En yüksek ve geri dönüşü olmayan seviye! Karbondioksit düzeylerinin bu noktaya varması, küresel sıcaklıkların 2 – 2,4 °C artmasını anlamına geliyor. İnsanoğlunun yeryüzünde var olduğu dönem boyunca atmosferdeki sera gazı seviyesi bu düzeye daha önce hiç ulaşmamıştı!

İklim değişikliğinde geri dönülemez eşikteyiz!-2

Yüz binlerce yıldır belirli bir oranı aşmayan atmosferdeki karbondioksit düzeyi, sanayi devriminden bu yana, insanlık olarak daha fazla fosil yakıt yakmamıza; ormanlar, turbalıklar gibi karbondioksit yutaklarımızı daha fazla tüketmemize bağlı olarak rekor seviyeye ulaştı.

Peki ne olacak?

* Bu seviyede, insan türü de dâhil olmak üzere birkaç milyon canlı türünün iklim değişikliğine uyum sağlama şansı azalacak.

* Pek çok canlı türünün nesli, artan bir hızla tükenecek. 2050 yılına kadar dünyadaki türlerin dörtte biri tükenmiş olacak.

* Canlıların tükenmesinin sonucunda besin zinciri dengesi bütünüyle bozulacak.

* Deniz seviyesinin yükselmesi, yakın gelecekte buzulları bütünüyle eritecek, kıyılara yakın yerler ve topluluklar ortadan kalkacak. öyle ki 2100 yılına kadar, 13 milyon insanın bu nedenle evlerini kaybedeceği öngörülüyor. / TEMA , ekşi sözlük

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.